Montferland

Ontdek de prachtige natuur van de omgeving Montferland. Of u nu wilt wandelen of ontspannen, jong of oud bent, Montferland heeft voor iedereen iets te bieden!

Heb je een leuke UIT TIP voor de redactie? Mail naar redactie@montferlandmarketing.nl

Tip

Fietsen door Montferland

Fietsen door Montferland

Montferland is een prachtig gebied om met de fiets te ontdekken. In Montferland zijn fietsroutes voor u uitgezet. Tijdens het maken van de fietsroute ontdekt u de mooiste plekjes van het gebied per fiets. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan Kasteel Huis Bergh of op de uitkijktoren kijken over het schitterende landschap.

Fietsroutes

MTB-route (26 kilometer): bent u een gevorderde mountainbiker? Dan is deze route zeker iets voor u! Een bosrijke route door de heuvels van het Montferland. De hoogteverschillen tijdens deze route maken de route een ware uitdaging. Bij droogte is het van belang om uw snelheid te matigen, omdat op de afdalingen het ribbeleffect kan zijn ontstaan wat het afdalen lastig maakt. 

De MTB-route is gemarkeerd met de gebruikelijke aanduiding van twee cirkels en een driehoek. Er staat een codering op de routebordjes in een cirkel. De MTB-route mag u alleen mountainbiken wanneer u een MTB-vignet heeft.

32 kilometer fietsroute: u start vanuit het centrum van ‘s-Heerenberg en volgt de route richting knooppunt 80. Vanuit het knooppunt fietst u langs velden en weides. Onderweg komt u langs Kasteel Huis Bergh, de Boetselaersborg, Uitkijktoren, landgoed Halsaf in Babberich. Via knooppunt 25 fietst u naar het nieuwe knooppunt 26 Hoog Elten. Hierna volgt u knooppunt 8. Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om onderweg een hapje en een drankje te nuttigen.

Wijnroute Montferland (35,2 kilometer): deze route voert door het uitgestrekte landelijke gebied tussen de Montferlandse bossen en de Oude IJssel. Als u richting de stad ‘s-Heerenberg gaat, komen de heuvels langzamerhand steeds dichterbij. Als u het dorp Zeddam van verre nadert, valt u direct iets op. Hetgeen wat u opvalt zijn de on-Nederlandse heuvels van Montferland. In Montferland kunt u vanaf drie verschillende punten prachtig uitkijken over de wijde omgeving. Deze punten zijn de Hettenheuvel met een hoogte van 93 meter, de Galgenberg 77 meter hoog en tot slot de Hulzenberg 85 meter hoog. 

Het start- en eindpunt is het Top Tolhuis. Tijdens uw fietstocht kunt u een bezoek brengen aan een van de wijngaarden. Wijngoed Avitera ligt aan de rand van de heuvels van het Montferland. U kunt bij de wijngaard deelnemen aan een leuke, leerzame en lekkere wijnbeleving. Wijngaard ’t Oerlegoed heeft maar liefst 4 hectare aan wijngaarden. Tevens beschikt de wijngaard over een professionele wijnmakerij en wijnkelders. Wijngaard Bergherbos ligt op een heuvel gericht op het zuiden en op een schrale bodem. Deze wijn is bijzonder, omdat zand, kiezel en een grondwaterstand van meer dan acht meter het lastig maken voor de druiven om de juiste voeding te vinden.

Montferlands mooiste (48,3 kilometer): de fietsroute start bij Grandcafé de Snor in ‘s-Heerenberg. Het adres is Molenstraat 2, 7041 AE ‘s-Heerenberg. Zoals de naam van de fietsroute al zegt, wordt u door de afwisselende fietsroute meegenomen langs de mooiste plekjes van Montferland. Tijdens het fietsen komt u onder andere langs Kasteel Huis Bergh, het Bergherbos en de Grafelijke Torenmolen. 

52 kilometer fietsroute: u fietst langs velden en weides. Onderweg komt u langs Kasteel Huis Bergh, de Boetselaersborg en de Uitkijktoren in Stokkum. Onderweg kunt u een hapje en drankje nuttigen bij een van de horecagelegenheden.

We zijn nieuwe fietsroutes aan het uitwerken die hier zeer binnenkort te vinden zijn.

Toeristisch Informatie Punt