Montferland

Ontdek de prachtige natuur van de omgeving Montferland. Of u nu wilt wandelen of ontspannen, jong of oud bent, Montferland heeft voor iedereen iets te bieden!

Heb je een leuke UIT TIP voor de redactie? Mail naar redactie@montferlandmarketing.nl

Tip

Landgoedwandeling bij Kasteel Huis Bergh

Landgoedwandeling bij Kasteel Huis Bergh

Wandel nu met een gids door de oudste tuin van Nederland.

Huis Bergh staat bekend als een van de grootste en best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland. Wat minder mensen weten is dat bij dit kasteel de oudste  gedocumenteerde tuin van Nederland ligt. Wij bieden de bezoekers de kans het landgoed deze zomer te ontdekken aan de hand van een gids die er alles over kan vertellen!

Huis Bergh is in het bezit van een zeer rijk huis-archief van wel 180 meter lang. Er zijn documenten uit 1461 te vinden die al melding maken van een tuin, een ‘gaarde’, die werd aangeduid als ‘De Tuin aan de Vinkenberg’. ‘De Gaarde’ is een onderdeel van een groter parkgebied ‘de Plantage’. Door deze archiefdocumenten kunnen we een reconstructie van de tuin maken vanaf 1461 tot heden. Elementen uit de late middeleeuwen, renaissance, barok en landschapsstijl zijn allemaal terug te vinden.

In 2016 is de Gaarde gerestaureerd en heringericht. Nu de beplanting flink gegroeid is en de tuin dus op zijn mooist is, is de tijd gekomen om te starten met landgoedwandelingen door de Gaarde, het Sterrebos en parkbos de Plantage.

De rondleiding start op de voorburcht van Huis Bergh, die aansluitend in 2017 is heringericht en ook is teruggebracht in een meer oorspronkelijke staat. Vandaar leidt de gids de bezoekers rond en brengt met alle extra informatie over de geschiedenis en de ontwikkeling van het landgoed kasteel Huis Bergh nog meer tot leven!

Iedere zondag en woensdag start om 11.00 uur in juni, juli en augustus een tuinwandeling voor kleine groepjes (max. 10 personen), de Nieuwe Gaarde, het Sterrebos en de Plantage met een gids. Duur 75 minuten.
Kosten: € 5,–p.p. Kaartverkoop verplicht via de website www.huisbergh.nl

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8 ’s-Heerenberg
www.huisbergh.nl – info@huisbergh.nl –
0314-661281

Toeristisch Informatie Punt