
Gelredag in Museum Smedekinck
Boerderij Smedekinck werd al in 1341 genoemd als leengoed van het door Ludger gestichte klooster in Werden (Duitsland). De prachtig gerestaureerde boerderij en haar schuren bieden sinds 2007 plaats aan de permanente collectie, voortdurend wisselende exposities en themadagen. U krijgt inzicht in de ontstaansgeschiedenis en leefwijze van de Zelhemmers door de eeuwen heen.
Tijdens deze Gelredag is de toegang tussen 10.00 uur en 12.00 uur gratis. Er zijn doorlopend demonstraties van oude ambachten en er is een kraampje met producten uit de kruidentuin van het museum. Walter Rovers en Gerard Bomers vertellen twee keer een verhaal over missionaris Ludger, die rond 800 het christelijk geloof naar de Achterhoek bracht. Zij nemen bezoekers ook mee naar het Ludgerkerkje dat ooit in Zelhem stond, maar nu in de tuin van het museum te vinden is.
De collectie bestaat onder andere uit:
De Gemeentekamer met daarin goederen uit het voormalige Zelhemse gemeentehuis.
De Stijlkamer, ingericht als boerenwoonkeuken voorzien van een bedstede, kersenhouten kabinet met linnenuitzet, schouw, enz.
De Linnenkamer met klederdrachten, knipmutsen, kantklossen en kleding uit vroeger tijden.
De Keuken met fornuis, pomp en bakoven.
In de Stal bevindt zich een expositie over het leven en werken van Ludger, die in 801 zijn geloof in Zelhem bracht.
Er staat een maquette van een boerderij uit het jaar 800 waarvan recentelijk de sporen gevonden zijn op het achter het museum liggende grondstuk. Er wordt ruime aandacht besteed aan archeologie middels een unieke en waardevolle collectie bodemvondsten uit de omgeving van Zelhem, die een overzicht geven van menselijke activiteit van de ijstijd tot en met de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Met onder andere botten van een mammoet en reuzenhert uit de ijstijd, gereedschappen van steen en bot uit de steentijd. Urnen met crematieresten uit de ijzertijd en voorwerpen uit de Romeinse tijd, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. De geschiedenis van Zelhem van 800-2000 wordt weergegeven op panelen en verder zijn er opstellingen van de eerste Boerenleenbank, zuivelfabriek en landbouwcoöperatie in Zelhem, vlasbewerking, de tandarts, spinnen en weven. In de gangen worden schilderijen geëxposeerd uit de Culturele Atlas van Zelhem.
In de Museumschuur: landbouwgereedschappen, zuivel en beroepen zoals timmerman, klompenmaker, slager, smid, radmaker, schoenmaker, rietdekker en kuiper. Ook tonen we het vervaardigen van de midwinterhoorn. Wisselexpositie met goederen uit de tweede wereldoorlog, die gebruikt of gevonden zijn in Zelhem.
Een werktuigberging met oude wagens en landbouwwerktuigen.
In de Bijenschuur staan vitrines en showkasten voor educatie.
Op het terrein staat ook een kopie van het Ludgerkerkje dat vanaf de negende eeuw in Zelhem stond. Dit was het eerste kerkje van het dorp.